Rate this post

Małe miejscowości to miejsca, w których rynek gastronomiczny jest specyficzny. Po pierwsze, w takich miejscach zwykle jest już w obecnych czasach przesycenie restauracjami. Oznacza to, że każda kolejna osoba wpadająca na pomysł zbudowania restauracji może być skazana na porażkę lub na konieczność budowania zaufania klientów przez wiele lat. Nie każdy jest w stanie to wytrzymać finansowo. Niektórzy mówią, że każdy biznes restauracyjny musi na początku opierać się na ciągłym inwestowaniu – nawet przez dwa lata. Dopiero później, o ile kuchnia i obsługa jest dobra – można zacząć porządnie zarabiać. Mimo to, nie brakuje śmiałków, którzy chcą wciąż otwierać restaurację. Jeśli i my wpadniemy na pomysł otworzenia restauracji, wówczas koniecznie trzeba wybrać dobre miejsce. Czasami to właśnie jest główny czynnik decydujący o naszym powodzeniu w branży. Nie należy ślepo trzymać się centrum miasta – rynek czy starówka nie zawsze jest idealnym miejscem na restaurację. Zdecydowanie lepiej jest szukać miejsc strategicznych, gdzie przechodzi na co dzień najwięcej mieszkańców i turystów.