Pracuję oficjalnie na 1/4 etatu, na akord ,podobnie jak większość pracowników w moim zakładzie .Prawda jest taka ,że jak przychodzi dziennie od 10 do 12 ton mięsa ,pracownicy muszą całe mięso wytrybować ,zajmuje to ok 8-10 godzin pracy .I tak jest codziennie .W okresie letnim jeszcze po więcej godzin pracujemy .Pewnego dnia, przyjechało dużo mięsa ,o czym nas wcześniej nie uprzedzono , grupka kobiet po 10 godzinach pracy odeszła od stołu i pojechała do domu nie mając z kim zostawić dzieci. Na drugi dzień osoby te zostały wezwane do biura , grożąc nawet zwolnieniem z pracy .Pracujemy w warunkach chłodniczych , a mimo to pracodawca chce nam obciąć stawkę akordową z 40 do 35 groszy za kilogram wytrybowanego mięsa .Za pracę w warunkach szkodliwych też nie mamy żadnej rekompensaty . Zaproponowano nam umowy na pełen etat kosztem zmniejszenia stawki akordowej z 40 na 35 groszy za kilogram .Co do urlopów, mamy wypłacane za 5 dni urlopowych w tym roku ma to być 160 zł. My chcemy pracować ale za tą samą niezmienną stawkę ,czyli 40 gr za kilogram i normalną umowę o pracę z pełnymi świadczeniami. Zakład się rozwija , coraz większe są zamówienia ,a pracownicy cofają się do stawek zarobkowych sprzed kilku lat .Jest to ciężka praca, mamy przesilone ręce ,część kobiet cierpi na zespół cieśni nadgarstka . Inspekcja pracy nie raz odwiedzała nasz zakład i nigdy niczego nie wykryto ,zawsze było wszystko w porządku, bynajmniej jest to dziwne .Nie podaję nazwy zakładu z obawy o pracę .

Pytanie zadał Anna Czapska w kategorii Inne tematy o godzinie 17:04 dnia 25-03-2014.

Odpowiedz na to pytanie

Odpowiedź:

Prosimy nie podawać danych osobowych!
Nick autora odpowiedzi:


Wynik dodawania : (tak blokujemy roboty internetowe)





To pytanie jest związane z hasłami godne warunki pracy.

Kodeks Pracy - Zadaj W³asne Pytanie
KATEGORIE PYTAŃ
NAJNOWSZE PYTANIA